Kulturkalaset 2018

Område: Sölvesborg
Arena/Plats:
Kategori: Evenemang, Barn & Familj, Konsert & Musik, [...]
Datum: Lördag 27 okt 2018 - lördag 3 nov 2018

Under vecka 44 sjuder Sölvesborg av musik, konst, teater, bio, utställningar och kulturaktiviteter för stora och små!

Programmet delas ut i tryckt form med posten till alla hushåll i Sölvesborg och finns även att hitta på medborgarkontoret och biblioteken.

Program:

En kväll i ljusets tecken
25 okt kl. 17–20
Stadens fantastiska handlare håller öppet till kl. 20, med mys och erbjudanden i butikerna. H78 grillar korv och på Stortorget finns Brinkagården som säljer pumpor, soppa, med mera. Vill du få din pumpa utskuren så hjälper de gärna till.

Shine the light
25 okt kl. 17–20, Stortorget
Kvinnojouren genomför en ljusmanifestation i färgen lila för att uppmärksamma våld i nära relationer. De finns på plats för att bjuda på bullar och berätta om sitt arbete.

Ljuspoesi – Kvinnor
kl. 19, 25 okt–4 nov, Södergatan, Rådhusets gavel
Vi lyser upp höstmörkret med citat från starka kvinnor runt om i världen och porträtt målade av Alexandra Melander. Gå längs Södergatan, stanna upp, läs och titta på budskapet på rådhusets vackra fasad. Arr: Sölvesborgs kommun samt Alexandra Melander

Föreläsningar – Våld i nära relationer
25 okt kl. 18 samt 19, Sölvesborgs bibliotek
Kl. 18 Doa Gustafsson, ordförande i Brottsofferjouren i Blekinge (Boj), berättar om sitt politiskt och religiöst obundna föreningsarbete som ger kostnadsfritt stöd åt alla brottsoffer och vittnen.
kl. 19 Föreläsning med Cecilia Kjellgren, lektor/forskare på Linnéuniversitetet, prisbelönt för sitt arbete med barn som utsatts för sexuella övergrepp och en av grundarna av Kvinnojouren i Sölvesborg.

Installation
25 okt–4 nov, Stortorget
Konstnären Alexandra Melander deltar i Kvinnojourens evenemang för att genom konsten belysa våld mot kvinnor och Kvinnojourens arbete. Installationen kan komma att flyttas till biblioteksparken under veckan. Arr: Sölvesborgs kommun, Alexandra Melander samt Kvinnojouren.

Tillsammans lyser vi upp Ask & Embla
25 okt kl. 18–20, Stortorget
Några av Sölvesborgs förskolebarn har tillverkat lyktor som tänds runt Ask & Embla. Under Kulturkalasets resterande dagar finns lyktorna på Sölvesborgs bibliotek.

På Trekvart – Visor och låtar från Evert till Östen – Håkan Dahl 25 okt, kl. 19, SEB-banken, Stortorget
Lyssna till vackra visor och verser, varje kväll under perioden 25 oktober till den 2 november vid SE-bankens gamla lokal, Stortorget.

Fredag 26 oktober
Bio på biblioteket
26 okt kl. 10.30, Sölvesborgs bibliotek
Biblioteket visar en film från gamla tiders Sölvesborg, samt bjuder på popcorn & dricka. Fri entré. Arr: Sölvesborgs kommun.

”Skuggan i väggen”
26 okt kl. 18.30, Sölvesborgs bibliotek
En berättarkväll med Anke Fandrey. Vi börjar kvällen med … ”Skuggan i väggen” En skräckberättelse för barn i mellanstadieålder. Skräcken kryper rysligt nära den vanliga vardagen. Vad var det som hände på den gamla skolan för så länge sedan, vad är det för en haltande skugga man kan se regniga eftermiddagar, och vad är det för skrik som bara eleverna kan höra? Ta gärna med en vuxen om du känner för det. Vågar du stanna kvar en stund efteråt så bjuder vi på fika. Arr: Sölvesborgs kommun.

På Trekvart – När mörkret faller över staden. Höstvisor interfolierade med dikter av Alf Henriksson – Johannes Holmqvist
26 okt, kl. 19, SEB-banken, Stortorget
Lyssna till vackra visor och verser, varje kväll under perioden 25 oktober till den 2 november vid SE-bankens gamla lokal, Stortorget.

”Är det sant?”
26 okt kl. 20.30, Sölvesborgs bibliotek
En berättarkväll med Anke Fandrey. Vågar du komma till biblioteket när mörkret fallit och lyssna till sägner, sanningar och skrönor. För vuxna öron! Vi bjuder på fika en halvtimme innan föreställningen börjar. Arr: Sölvesborgs kommun.

Lördag 27 oktober
100 år av verksamhet – insamling av bilder och berättelser 27 okt kl. 11–18, Listers Härads Tingshus
Vi letar efter bilder, artiklar och berättelser från tingshuset och tingsrättens verksamhet. Vi scannar in och samlar för framtida utställningar och dokumentation. Kom och visa och berätta! Du kan ta bilderna med dig hem igen, men vi är tacksamma om vi får göra en digital kopia.

Tidsresan
27 okt kl. 11–12.30, Sölvesborgs museum
Lyssna på en berättelse som utspelar sig i forntidens Blekinge då människans öde låg i naturens händer. En fiktiv historia baserad på verkliga fynd. Vi avslutar med pyssel, inspirerat från tidseran, tex som att skapa sin egen runsten. Från 7 år. Anmäl dig till biblioteket 0456–81 68 52. Arr: Sölvesborgs museum, Lisa Johannesson och Sölvesborgs kommun.

Soppkök
27 okt kl.12–14, Hanö bygdegård
Arr. Hanö bygdegårdsförening.

Nyskapande arkitektur, då liksom nu. Gunnar Asplund i Blekinge 1913–1921
27 okt kl. 14, Listers Härads Tingshus
Föredrag av Eva Eriksson, arkitekturhistoriker, författare och debattör. Eva är en våra främsta experter på Gunnar Asplund och det tidiga 1900–talets arkitektur. Förutom att undervisa på universitet och högskolor, är Eva en tongivande röst i debatter om arkitektur och stadsutveckling i historiskt värdefulla miljöer. Eva arbetar på en ny bok om Gunnar Asplund.

Himmelsk Musik
27 okt kl. 16, Bokelundsskolans aula
Lyssna till en konsert med Musikskolans många duktiga elever. Arr: Musikskolan.

Att måla i ord och ton kring vatten
27 okt kl. 17–18, Sölvesborgs församlingshem
Ett program med Midori Hayashi vid flygeln och Agneta Arvidsson som uppläsare. Fri entré. Arr: Agnetha, Midori och Sölvesborgs församling.

Biokväll
27 okt kl. 18, Hanö bygdegård
Kom till oss i höstmörkret och se filmen The Post med Meryl Streep och Tom Hanks. Fika 40 kr. Arr: Hanö bygdegårdsförening.

På Trekvart – Höstglöd, visor om sen kärlek – Anders Malcolmsson 27 okt, kl. 19, SEB-banken, Stortorget
Lyssna till vackra visor och verser, varje kväll under perioden 25 oktober till den 2 november vid SE-bankens gamla lokal, Stortorget.

Sölvesborgs Big Band med Maria Werneskog samt Bandet Dönaberga med sing-a-long
27 okt kl. 20–22 samt 22–01, Pub Tjyven
Storbandsjazz när den är som bäst och irländsk/amerikansk folkmusik på svenska blandat med Rock’n’roll. En helkväll på unika Pub Tjyven! Entré 120 kr. Arr: Pub Tjyven.

Söndag 28 oktober
Tyg och Trådar 28 okt, Sölvesborgs konsthall
Grupp 1 kl. 11–12.30
Grupp 2 kl. 13–14.30
Välkommen till konsthallen och utställningen Att väva bilder. Skapa din egen textila bild med tyg, trådar, knappar med mera, under ledning av proffspysslaren Caroline Malmsjö. Från 7 år. Anmälan till biblioteket på 0456–81 68 52.
Arr: Sölvesborgs konstförening, Caroline Malmsjö samt Sölvesborgs kommun.

Hösttryck
28 okt kl. 13–15, Hörviks hembygdsgård
Tryck din egen t-shirt i Skaparverkstan. Du som är 10 år eller äldre är välkommen. Det finns t-shirts att trycka på. Arr: Malin Nordgren-Hansson, Hörvik-Krokås hembygdsförening samt Sölvesborgs kommun.

Stadens 72 skönheter
28 okt kl. 13, Sölvesborgs museum
Ett föredrag av Hans Milton om människor och miljöer i 1800–talets Sölvesborg. Här möter vi, utöver fröken Elisabeth Södergren, även borgmästare Humbla, grosshandlare Balkenhausen, apotekare Swanlund och många andra samtida sölvesborgare. Entré 30 kr. Barn under 15 år går gratis. Arr: Sölvesborgs och Listers fornminnesförening.

Karl XII – kungen, människan, myten
28 okt kl. 16, Siretorps bygdegård
En föreläsning av historiker Marcus Bernhardsson. I november är det 300 år sedan Karl XII föll för en kula i norska Frederikshald och med Karl XII:s död föll också stormakten Sverige samman. Denne man är en av våra mest gåtfulla och motsägelsefulla regenter och även hans egen samtid tyckte att han var ogripbar. Samtidigt är denne monark kanske Sveriges störste krigarkung – kungen som själv aldrig startade ett enda krig. Arr: Siretorps bygdegård, Marcus Bernhardsson samt Sölvesborgs kommun.

Konsert med Scania Consort
28 okt kl. 18, S:t Nicolai kyrka
Scania Consort spelar medeltida musik på tidstrogna instrument. Entré 100 kr (för icke medlemmar i kammarmusikföreningen). Arr: Kammarmusikföreningen samt Sölvesborgs församling.

På Trekvart – Låt ordens melodi flöda gränslös och fri. Dikter från när och fjärran.
28 okt, kl. 19, SEB-banken, Stortorget
Med Anke Fandrey, Gun Persson, Marianne Hansson, Nisse Nilsson. Lyssna till vackra visor och verser, varje kväll under perioden 25 oktober till den 2 november vid SE-bankens gamla lokal, Stortorget.

Måndag 29 oktober
Ordjakt – fågel, fisk och mittemellan 29 okt kl. 12–14, Fiskemuseet på Hällevik
Ordjakt och pyssel för barn. Skapa fladdermöss, halloweenspindlar, minipumpor och läskiga kakor. Arr: Facklan hembygdsförening.

Halloweenpyssel
29 okt kl. 15–20, Fritidsgården Havsgården i Norje
Arr: Ysane-Norje hembygdsförening.

Djungelgänget – matiné
29 okt kl. 15, Bygdegården i Hörvik
Filmtajm i Hörvik för alla barn. Popcorn och dryck finns till försäljning. 40 kr/barn, vuxen i barns sällskap går gratis. Arr: Hörvik-Krokås hembygdsförening samt Studieförbundet Vuxenskolan.

Vedic art– måla i skymning
29 okt kl. 18, Slottslängorna Glashyttan
Kryp in i glashyttan i höstmörkret och prova på att måla med akrylfärger i skenet av dämpad belysning, som våra stora konstnärer gjorde förr. Låt Vedic art-metodens enkla principer guida dig. Inga förkunskaper krävs.
Material finns på plats. Arr: Sölvesborgs kommun.

Anders Nilsson & Peter Sjögren
29 okt–2 nov kl. 18, SE-banken, Stortorget
Utställning kring boken Sölvesborgs varvs historia – Fartygen, företaget och Falkvik

När Østdanmark blev Sydsverige: Snapphanar, stormaktstid och Listers härad
29 okt kl. 18:30, Församlingshemmet Sölvesborg
Kom och lyssna till en spännande föreläsning med historiker Markus Bernhardsson. Kaffeservering och lotteri.
Arr: Sölvesborgs Trädgårdsförening.

Föreläsning med Lisbeth Pipping – Från vanvård till en fråga i ”Vem vet mest?”
29 okt kl. 18, Bokelundskolans aula
Från vanvård till en fråga i ”Vem vet mest?” – att växa upp med en utvecklingsstörd mamma och en alkoholiserad pappa”. Lisbeth har vuxit upp i ett hem där det inte fanns några lakan i sängarna. Hon och hennes syskon var smutsiga och alltid hungriga. När de var sjuka blev de slagna. Hon var tretton år när hon fick sin första tandborste och lakan i sin säng. Varmt välkomna till en föreläsning som vi lovar berör. Biljett: 50 kr som köpes på Medborgarkontoret from den 15 oktober..

På Trekvart – I olika konstellationer, Musikgruppen OHM – Furulundsskolans musikklass
29 okt, kl. 19, SEB-banken, Stortorget
Lyssna till vackra visor och verser, varje kväll under perioden 25 oktober till den 2 november vid SE-bankens gamla lokal, Stortorget.

Tisdag 30 oktober
Step-up – gratis idrottsaktivitet för barn och ungdom
30 okt kl. 10, Puls, N Bryggerigatan 1
Gratis prova-på Step up, en puls- och konditionsträningform. Passar alla oavsett träningsvana. Från 12 år. Arr: Puls i Sölvesborg

Ordjakt – fågel, fisk och mittemellan
30 okt kl. 12 – 14, Fiskemuseet på Hällevik
Ordjakt och pyssel för barn. Skapa fladdermöss, halloweenspindlar, minipumpor och läskiga kakor. Arr: Facklan
hembygdsförening.

Om Olof Fredriksson och hans tavlor
30 okt–3 nov, kl. 14–16, Hörvik-Krokås bygdegård
Premiär för utställningen om Olof Fredriksson som var en lokal profil i Hörvik under sin levnad. Olof målade många tavlor från Hörvik men även andra motiv. Utställningen om Carl Hörvik finns också på plats. Arr: Hörvik-Krokås hembygdsförening

Akropanik
30 okt kl. 14, Slottslängorna
En akrobatisk barnvarieté med mycket värme och fysisk humor. Två figurer förbereder sig inför ett
cirkusuppträdande. I väntan på att det blir dags möter de leda, lättja, städlusta, avundsjuka, medkänsla, glädje och ren och skär panik. Föreställningen är utan tal och kan därmed ses oavsett språkkunskaper. Fri entré. Arr: Sölvesborgs kommun.

Kom låt mig visa dig – Fredrik Wolf
30 okt kl. 17, Sölvesborgs bibliotek
Bibliotekets evenemang Kom låt mig visa dig, bjuder ikväll på musikern Fredrik Wolf. Med finger-picking gitarr och banjo spelar och sjunger Cry Wolf egna låtar blandat med favoriter ur den amerikanska country – blues – hillbilly–repertoaren. Kom in i värmen och njut av en stunds underhållning på vägen hem.

LAN med övernattning
30–31 okt kl. 17–10, Fritidsgården Havsgården i Norje
Anmäl dig senast torsdagen den 25/9 på telefon 0722-389868 eller på mail: [email protected] Kostnad är 120 kr/person och då ingår pizza med dricka på kvällen samt frukost på morgonen. Kiosken håller öppet hela natten. Medtag dator och ev. sovsäck/underlag.

FILM – Minne från ett varv
30 okt kl. 17, Scala bio Sölvesborg
Sölvesborgs biograf visar filmen, Minne från ett varv, inspelad på Sölvesborgs varv av läraren Hans Erik Johansson 1959–1960. Filmen är ljudsatt och redigerad samt kompletterad 2006 av den kände dokumentärfilmaren Matts Harrysson. Ingen entréavgift, först till kvarn. Arr: Varvshistoriska föreningen.

Kura skymning: En sån massa väsen!
30 okt kl. 18.30, Sölvesborgs bibliotek
Ur människors skogsrädsla föddes de alla en gång, tomtarna, trollen, älvorna, varulvarna och många flera – för att man skulle förstå och hitta förklaringar till det mörka och svårförstådda som omgav människor på den tiden. Det sägs att när elektriciteten gjorde sitt intåg försvann de. Kom och lyssna på några spännande berättelser ur vår rika sägenskatt! Etnolog Elisabeth Ekstam föreläser. Fri entré.

På Trekvart – Tvära svängar på fyra strängar – Ukke Fellows
30 okt, kl. 19, SEB-banken, Stortorget
Lyssna till vackra visor och verser, varje kväll under perioden 25 oktober till den 2 november vid SE-bankens gamla lokal, Stortorget.

Tyst krig
30 okt kl. 19, Jullas Hus
Skepparvägen Nogersund (parkera gärna på Betel, Rullstensvägen)
Margareta Munklinde berättar om sin bok, Tyst krig, ”Bengan” spelar musik från – 40 talet. 50 kr kaffe o hembakat. Arr: Nogersunds hembygdsförening NBV samt Sölvesborg – Mjällby Sparbank.

Musikquiz
30 okt kl. 19, Sölvesborg Musicum
Quiz för både barn och vuxna med Musikkåren och barnorkester. Fika finns att köpa. Fri entré. Arr: Sölvesborgs musikkår.

Föreläsning med Tobias Karlsson – Allt är möjligt
30 okt, kl. 19, Bokelundsskolan
Entrén är öppen från kl. 18 där det bjuds på fika och mingel

Tobias Karlsson är en mycket fängslande föreläsare och sprudlande entertainer med ett viktigt budskap, 2016 vann han priset Årets talare. Men mest känd är han kanske som dansare från TV4:s Let´s dance. En barndom kantad av mobbning och hemligheter höll på att bryta ner Tobias, men har också gjort honom starkare. Hör hans historia om de tidiga skolåren, där mobbningen löpte parallellt med en dansvärld fylld av beröm och ryggklapp. Hör om hur hans homosexualitet påverkat honom och hans omvärld, och om hur Let´s dance och internationella framgångar lett till ett underbart och roligt liv! Biljett: 30 kr (köpes på Medborgarkontoret) – du får en goodie-bag med minst dubbelt värde på plats.

Onsdag 31 oktober
Konst i Tjyven
31 okt–3 nov , Sölvesborgs silo, innerhamnen
Tjyven öppnar upp sina dörrar för en spännande utställning i en miljö med unik karaktär. Det blir bild-och formkonst, musik och performance. Ev. kvällspelningar arrangeras av Pub Tjyven och har sin egen avgift. Fri entré och öppet under dagtid. Arr: Sofia de la Fuente och Tjyven.

Kapellcafé under allhelgonahelgen
31 okt kl. 10–17, Kyrkogårdskapellet
Arr: Sölvesborgs församling.

Barre – gratis idrottsaktivitet för barn och ungdom
31 okt kl. 14, Puls, N Bryggerigatan 1
Gratis prova-på barre. Ett 30–minuters balettinspirerat träningspass där man tränar kondition och styrka med hjälp av lätta vikter. Passet avslutas med balettspecifika övningar. Från 12 år. Arr: Puls i Sölvesborg.

Tidsresan
31 okt kl. 14–15.30, Sölvesborgs museum
Lyssna på en berättelse som utspelar sig i forntidens Blekinge då människans öde låg i naturens händer – en fiktiv historia baserad på verkliga fynd. Vi avslutar med pyssel inspirerat från tidseran, kanske du vill prova-på att göra en egen runsten? Från 7 år. Anmäl dig till biblioteket 0456–81 68 52. Arr: Sölvesborgs museum, Lisa Johannesson och Sölvesborgs kommun.

Kulturcafé
31 okt kl. 14–16, Fiskemuseet på Hällevik
Vi pratar kultur och fikar tillsammans. Ta med kopp och kaka. Arr: Facklan hembygdsförening.

Släktforskning
31 okt kl. 16–19, Sölvesborgs bibliotek
Handledning för dig som är nyfiken på ditt ursprung. Arr: Sölvesborgs släktforskarförening.

Kulturmingel med kulturprisutdelning
31 okt kl. 18, Listers Härads Tingshus
Träffa Sölvesborgs alla kulturpristagare genom tiderna! Lyssna till musik av P-G Wallnäs och Rut Wallnäs och fira årets pristagare.

På Trekvart – Visa och vers med Norrlandspoeterna – Olof Eriksson
31 okt, kl. 19, SEB-banken, Stortorget
Lyssna till vackra visor och verser, varje kväll under perioden 25 oktober till den 2 november vid SE-bankens gamla lokal, Stortorget.

En Frida för själen
31 okt kl. 19, Norje Tingshus
I denna musikteaterföreställning tolkar Anna Bromee Anni-Frid Lyngstads musik från 60–talet till nu. Entré: 50–150 kr. Arr: Sölvesborgs riksteaterförening.

Torsdag 1 november
Kapellcafé under allhelgonahelgen
1 nov kl. 10–17, Kyrkogårdskapellet
Arr: Sölvesborgs församling.

Makerspace – slöjda med spill
1 nov kl. 10–12, Sölvesborgs bibliotek
Kom och slöjda med Slöjd i Blekinge – gärna barn och vuxna tillsammans. Arr: Slöjd i Blekinge samt Sölvesborgs kommun.

Kultursoppa
1 nov kl. 12–13.30, Fiskemuseet på Hällevik
Vi äter soppa, pratar kultur och lyssnar på föredrag. Arr: Facklan hembygdsförening.

Hundsport
1 nov kl. 13.30–15.30, Kanehallsvägen 73
Gratis prova på hundsport, såsom agility och rallylydnad, med egen hund. OBS! Ta med leksak och godis som hunden tycker om, för att belöna den med. Arr: Sölvesborgs HU.

Spela i Big band – prova på
1 nov kl. 14–17, Musicum
För dig med instrument och kännedom i att spela efter noter. Från 8 år. Arr: Sölvesborgs Big Band.

Borremuseet – öppet hus 1–3 nov, kl. 15–19, Listers Härads Tingshus
Kom och titta på Borremuseets fina samling och prata om Borre. Temateckningar i färg. Arr. Kulturföreningen Borres Vänner.

Väsenvandring
1 nov kl. 17, Slottsparken
Följ med på en spännande väsenvandring i Sölvesborgs Slottspark. Möt olika väsen, allt från dvärgar till troll och häxor.
Entréavgift:
Vuxna 40 kr
Barn 3–16 år 20 kr
Barn 0–3 år gratis
OBS! Biljett till väsenvandringen säljs på medborgarkontoret, biljettsläpp 15 oktober.

Vi anordnar samtidigt en väsenmarknad kl. 17–19 där vi säljer hantverk som våra deltagare producerat. Korvförsäljning, lotteri och spel för barn. Fri entré till marknaden.

Norbergs Bryggerier
1 nov kl. 18, Sölvesborgs bibliotek
Percy Persson ger en spännande föreläsning om Norbergs Bryggerier som en gång fanns här i Sölvesborg. Arr: Percy Persson samt Sölvesborgs kommun.

Halloweenfest med spökrunda
1 nov kl. 18–23, Fritidsgården Havsgården i Norje
Kom gärna utklädd, hemskheter utlovas. Arr: Ysane-Norje hembygdsförening.

KISS Underneath the covers
1 nov kl. 19, Tjyven (Innerhamnen)
Vi välkomnar Alexander Bergdahl tillbaka till Sölvesborg för en föreläsning om Kiss skivomslag. Kiss har skapat några av världens mest spektakulära skivomslag, men hur ser historierna ut bakom dessa? Varför har Peter Criss en speciell sminkning på den första skivan? Sminkade Ace bara halva ansiktet på Hotter Than Hell? Var Vinnie Vincent verkligen med när de fotograferade Lick It Up-omslaget? Alexander bjuder på svar och massor av unika aldrig tidigare sedda bilder! Arr: Sölvesborgs kommun samt Pub Tjyven.

På Trekvart – Sång och musik som glädjekälla – Kristin Eriksson
1 nov, kl. 19, SEB-banken, Stortorget
Lyssna till vackra visor och verser, varje kväll under perioden 25 oktober till den 2 november vid SE-bankens gamla lokal, Stortorget.

Kors i taket
1 nov kl. 20.30, Golfkrogen
Blandat jazz– och visgodis med Anna-Mia Barwe, Bo-Göran Sahlin och Ulf Rådelius. Bordsbeställning 0456–706 70. Entré: 50 kr för medlemmar och 100 kr för övriga. Arr: Musikföreningen Blue Note.

Fredag 2 november
Kapellcafé under allhelgonahelgen
2 nov kl. 10–15, Kyrkogårdskapellet
Arr: Sölvesborgs församling.

Café inför allhelgonahelgen
2 nov kl. 10–16, Gammalstorps församlingshem
Arr: Sölvesborgs församling.

Softboll – gratis idrottsaktivitet för barn och ungdom
2 nov kl. 13, Furulundsskolan
Gratis prova-på softboll, för ungdomar i åldern 10–15 år. Utrustning finns på plats att låna. Arr: Sölvesborgs Softboll Club.

Body Pump – gratis idrottsaktivitet för barn och ungdom
2 nov kl. 14, Puls, N Bryggerigatan 1
Gratis prova-på Body pump, ett skivstångspass på 45 min som stärker och utmanar hela din kropp. Till passet använder vi lätta vikter. Från 12 år. Arr: Puls i Sölvesborg.

Nasse hittar en stol
2 nov kl. 14, Folkets Hus
Björnen Nasse ser något han aldrig sett förut. En stol! Men vad är en stol? Vad skall man med en sådan till? En härlig barnteater för hela familjen. Speltid: 25 min. Fri entré. Biljetter finns att hämta på medborgarkontoret. Arr: Sölvesborgs Riksteaterförening och Folkets hus.

På Trekvart – Mellan himmel och jord – Rolf Hiller
2 nov, kl. 19, SEB-banken, Stortorget
Lyssna till vackra visor och verser, varje kväll under perioden 25 oktober till den 2 november vid SE-bankens gamla lokal, Stortorget.

Kalaskonsert ”Sånger med sväng”
2 nov kl. 19, Slottslängorna
Sölvesborgs Körsällskap bjuder på en varierad kompott av svängiga sånger, ackompanjerade av ett gott sväng–gäng musiker. Entré: 100 kr, biljett köpes vid entrén. Arr: Sölvesborgs Körsällskap.

Utebio – Dirty dancing
2 nov kl. 19, Stortorget
Kom till Stortorget i höstmörkret och njut av filmklassikern Dirty Dancing. Glöm inte varma kläder, fikakorgen och en stol att sitta på. Arr: Sölvesborgs kommun.

Lördag 3 november
Kapellcafé under allhelgonahelgen
3 nov kl. 10–14, Kyrkogårdskapellet
Arr: Sölvesborgs församling.

Soppkök
3 nov kl. 12–14, Hanö bygdegård
Arr. Hanö bygdegårdsförening.

Ett besök i medeltidens Sölvesborg – borgen, kyrkan, klostret och helgonet
3 nov kl. 13, Sölvesborgs museum
Visning av de många spännande föremålen och utgrävningsfynden i fornminnesföreningens samlingar från slottets och stadens medeltid. Entré 30 kr. Barn under 15 år går gratis. Arr: Sölvesborgs och Listers Fornminnesförening.

Åldrandet och dess möjligheter
3 nov kl. 14–15, Hanö bygdegård
En föreläsning av Bo Hagberg. Fika 40 kr. Arr. Hanö bygdegårdsförening.

Minnesgudstjänst på Slottskyrkogården
3 nov kl. 15
Arr: Sölvesborgs församling.

Nostalgia
3 nov kl. 20–01, Pub Tjyven
En helafton i fantastisk miljö till tonerna av coverbandet Nostalgia. Entré 120 kr. Arr: Pub Tjyven.

Söndag 4 november
Jungfrukällan
4 nov kl.16, Scala bio Sölvesborg
Med anledning av Ingmar Bergmans minnesår visar Sölvesborgs filmstudio Oscarsbelönade filmen Jungfrukällan. Kostnad 50 kr för icke-medlemmar. Arr: Sölvesborgs Filmstudio.

Blekinge Big Band & Katrine Madsen (DK)
4 nov kl. 16, Slottslängorna
Blekinge Big Band firar 10-årsjubileum med en turné tillsammans med den danska jazzsångerskan Katrine Madsen. Hon har turnerat världen över och gett ut ett stort antal skivor, med svenska storheter som Svante Thuresson och Bohuslän Big Band. I denna konsert bjuds det på Katrines egna kompositioner såväl som tolkningar av välkända jazzstandards. 17-mannabandet Blekinge Big Band leds av saxofonisten och arrangören Berndt Sjögren. Konserten ges i ett set, ca 75 minuter. Arr: Blekinge Big Band, Musik i Blekinge samt Sölvesborgs kommun.

Fritidsgårdarnas Kulturlovsprogram

Bio och pizza
Fredag 26 okt, Fritan Mjällby
Öppet kl. 15–20.30
Pizza kl. 18 för åk 4–5
Bio 21.30 (film Halloween) - från åk 6 och uppåt.
Begränsat antal platser: 133 st
Avgift: 50 kr/biljett (som lämnas tillbaka på bion). Hämta din biljett på Fritan eller Skofabriken.

Bounce och shopping
Måndag 29 okt, Malmö
Bussresa till Malmö
Shopping kl. 10–13.30
Bounce kl. 14–16
Medtag pengar till mat och shopping. Från åk 5

Anmälningsavgift: 100kr som lämnas tillbaka i bussen. Anmälan till Fritidsgårdarna senast 24/10.

Buss från Mjällby kl. 08.30
Buss från Skofabriken: kl. 08.45
Hemfärd: cirka kl. 16.00

Låtskrivarworkshop – från idé till färdig låt
Måndag 29 okt, kl. 16–18, Skofabriken Sölvesborg
Skriv din första låt! Eller utveckla det du redan kan. Inga förkunskaper krävs. Spelar du instrument eller proddar på datorn är du välkommen att ta med egen utrustning. Workshopen leds av Lisa Lidehäll, musiker och internationellt känd låtskrivare. I samarbete med Studiefrämjandet SkåneBlekinge. Vi bjuder på fika! Anmäl dig till: [email protected]

Bakning och pumpaverkstad
Tisdag 30 okt, kl. 14–18, Skofabriken och Fritan
Från åk 4. Ingen föranmälan krävs.

Spökrunda
Onsdag 31 okt, kl. 18, Slingan Bokelundsskolan
Från åk. 4. Samling på ”Arkivet” kl. 18 (fritan på Bokelundsskolan). Det bjuds på läskigt tilltugg. Ingen föranmälan krävs.

Upzone – en heldag med äventyr
Torsdag 1 nov
Heldag med äventyrsgruppen Upzone. Begränsat antal platser. För anmälan och info kontakta Mathias, 0760–177 768.

Laserdome – Tullen
Fredag 2 nov, Tullen inomhus skatepark i Kristianstad
Endast för åk 4–6. Begränsat antal platser 42 st. Anmälningsavgift: 100 kr som lämnas tillbaka på bussen. OBS! Anmälan till Fritidsgårdarna senast 26/10. Mat ingår ej. Tag med egen kickbike/skateboard, eller låna av oss.
Avfärd: Mjällby: kl. 9.00
Skofabriken: kl. 9.15
McDonalds: kl. 13.00
Hemfärd: kl. 14.30

Utställningar

Listers Härads Tingshus
25 okt–31 okt, kl. 11–16
1 nov–3 nov, kl. 15–19
Besök Sölvesborgs stolthet, vårt restaurerade tingshus, ritat av Gunnar Asplund.

Borremuseet – öppet hus
Listers Härads Tingshus 1–3 nov, kl. 15–19
Kom och titta på Borremuseets fina samling och prata om Borre. Temateckningar i färg. Arr. Kulturföreningen Borres Vänner.

Anders Nilsson & Peter Sjögren
SE-banken, Stortorget 29 okt–2 nov kl. 18
Utställning kring boken Sölvesborgs varvs historia – Fartygen, företaget och Falkvik

Konst i Tjyven
Sölvesborgs silo, innerhamnen 31 okt–3 nov
Tjyven öppnar upp sina dörrar för en spännande utställning i en miljö med unik karaktär. Det blir bild-och formkonst, musik och performance. Ev. kvällspelningar arrangeras av Pub Tjyven och har sin egen avgift. Fri entré och öppet under dagtid. Arr: Sofia de la Fuente och Tjyven.

Gunilla Petersson – Att väva bilder: ”tänkt på en sak…”
Sölvesborgs Konsthall
25 okt, kl. 16–20
27–28 okt, kl. 12–15
31 okt, kl. 16–18
1 nov, kl. 12–15
3–4 nov, kl. 12–15
Med enkla skisser i form av teckningar/collage som underlag, väver Gunilla helt fritt och översätter direkt från liten skiss till gobelinvävstolen. Arr:
Sölvesborgs konstförening

Frosta 2.0
Sölvesborgs bibliotek
25 okt–2 nov
Kreatörer och konstnärer tolkar IKEA pallen Frosta. Arr: Studio i:ngeborg/Malin Nordgren- Hansson samt Sölvesborgs kommun. Utställningen är öppen under bibliotekets ordinarie öppettider

Charlotte Pettersson – Illustrationer
Sölvesborgs bibliotek
25 okt–11 nov
Charlotte illustrerar i blyerts, tusch och akvarell. Det är sagolikt och feminint. Motiven består ofta av återkommande karaktärer – små flickor med svallande lockar. Arr: Charlotte Pettersson samt Sölvesborgs kommun. Utställningen är öppen under bibliotekets ordinarie öppettider

Ljuspoesi – Kvinnor
Södergatan, Rådhusets gavel
25 okt kl. 19–4 nov
Vi lyser upp höstmörkret med citat från starka kvinnor runt om i världen och porträtt målade av Alexandra Melander. Gå längs Södergatan, stanna upp, läs och titta på budskapet på rådhusets vackra fasad. Arr: Sölvesborgs kommun samt Alexandra Melander

Camilla Nilsson
SE-bankens skyltfönster Stortorget
25 okt–4 nov
2018 års serie: ”Smått & Grått”, samt några tidigare verk. Teknik: Akryl. Arr: Camilla Nilsson samt Sölvesborgs kommun.

Sölvesborgs kvinnliga konstsällskap
Gamla Karibakkahuset
(Lilla Skolgatan 5)
25 okt kl. 16–20
26–27 okt kl. 11–15
1–3 nov kl. 11–15
Sölvesborgs kvinnliga konstsällskap välkomnar er till en färgsprakande konstutställning i gamla Karibakkahuset. Utställare är Alexandra Melander, Christel Persson, Christina Eneström, Desirée Forsman, Gerd Hector och Monica Yasmin Lindqvist. Arr: SKKS

Om Olof Fredriksson och hans tavlor
Hörvik-Krokås bygdegård
30 okt–3 nov, kl. 14–16
Premiär för utställningen om Olof Fredriksson som var en lokal profil i Hörvik under sin levnad. Olof målade många tavlor från Hörvik men även andra motiv. Utställningen om Carl Hörvik finns också på plats. Arr: Hörvik-Krokås hembygdsförening

De flesta aktiviteterna anordnas av Sölvesborgs kommuns kultur- och biblioteksavdelning i samarbete med andra aktörer.

Datum/Tidpunkt

Datum Tidpunkt Arena/Plats
27 Okt
Lördag 27 okt 2018  
28 Okt
Söndag 28 okt 2018  
29 Okt
Måndag 29 okt 2018  
30 Okt
Tisdag 30 okt 2018  

Kontaktinformation

Telefonnummer
+46 (0)456-81 61 81
E-post
[email protected]

Länkar

Dela & spara

Skicka
Ditt meddelande har skickats!

Välj tillfällen.

 • Lör 27 okt 2018 00:00 - 00:00 @
 • Sön 28 okt 2018 00:00 - 00:00 @
 • Mån 29 okt 2018 00:00 - 00:00 @
 • Tis 30 okt 2018 00:00 - 00:00 @
 • Ons 31 okt 2018 00:00 - 00:00 @
 • Tor 1 nov 2018 00:00 - 00:00 @
 • Fre 2 nov 2018 00:00 - 00:00 @
 • Lör 3 nov 2018 00:00 - 00:00 @
OK

Kundservice

Visit Sölvesborg
0456-816181

[email protected]

Bokningsvillkor

Avboka bokning

Nordic Travel, Blekinges officiella arrangör, ansvarar för bokningen på sidan.


Blekinges officiella bokningssajt

 • • Störst utbud
 • • Säker betalning online
 • • Inga bokningsavgifter